


Tryckning av Konstepidemin Boken på Göteborgstryckeriets stora press, den enda av sitt slag i norra Europa. Formgivaren Anna Larsson kontrollerar de svartvita bilderna.
.
Tryckning av Konstepidemin Boken på Göteborgstryckeriets stora press, den enda av sitt slag i norra Europa. Formgivaren Anna Larsson kontrollerar de svartvita bilderna.
.
Jo, Marie Hermanson, jag ska ta mod till mig och följa med dig in i ”Himmelsdalen”. Men när du berättade om bakgrunden till din senaste roman under senaste Vänträffen på Konstepidemin, rös jag – av förväntansfull spänning. En undanskymd by i botten av en bråddjup dal i Schweiz är spelplan för dramat som tar avstamp i en dröm Marie hade. Så är det oftast i Marie Hermansons författarskap, fick vi veta. Det börjar med en dröm, formas vidare tillsammans med fakta efter en omfattande research. Inför ”Himmelsdalen” handlade den förberedande studien till stor del om psykopati… Julläsningen är tryggad.
Efter debuten 1986 med novellsamlingen ”Det finns ett hål i verkligheten” har Marie skrivit nio romaner. De senaste har fått liv i skrivarlyan på Konstepidemin. Maries berättelser är översatta och publicerade i tjugo länder.
Det är tveksamt om Stefan Forssén vill bli kallad nestor, men han har alltid funnits på Konstepidemin, känns det som. En konstnär – musiker, tonsättare, författare – med en imponerande produktion
Körmusik, visor, modern jazz, teater- och filmmusik… Det flödar ur Stefans klangrika instrument. Från början tänkte han sig en framtid som matematiker och brottades med sifferteorierna i tiotalet år. Som tur var – för oss – tog musiken överhand. Den prisade jazzgruppen ”Änglaspel” är en av Stefans skapelser. Numera trivs han bäst med att skriva musik till bra texter, typ Lennart Hellsings. Helst korta texter, sa Stefan och fick de samlade vännerna att sjunga(!)kanon med orden ”Livet är en gåta”. Väldigt sant. Men en hint om vad som gör denna gåta så storslagen, pekade Marie och Stefan på med sina konstnärskap denna väldigt givande Vänträff på Konstepidemin.
Tomas Rubin
.
Konstepidemins Jul bjöd på en massa. Utställningar, öppna ateljeér, sång, gott att äta, fint att köpa och så vidare. Ni skulle vart med ;-)
Se mer på Facebook.
.
Den 7 december invigdes den nya utställningshallen på Hammarkullens spårvagnshållplats. Första konstnär att visas är Jonathan Ollio Josefsson, som gjort verk för just denna plats. Transformation heter utställningen som kommer att förändras under utställningsperioden. Hitta dit: spårvagn 4, 8 och 9.
Läs mer om Ollio och utställningen.
.
Årets mosaikprojekt i Hammarkullen är avslutat, del två invigdes stämningsfullt den första advent. Bibbi Forsman och Hammarkullekonstnär Saber Alipanah har handlett arbetet som pågått sedan i somras, först som ett sommarjobb och sedan som efter-skolan-arbete. Del två av jobbet var att göra nio färgglada bänkar som placerats ut i parken och vid nya fotbollsplanen.
Förhoppningen är att mer mosaik ska produceras i Hammarkullen nästa år.
Se fler bilder på de nya bänkarna här
och det som finns på plats sen i september här
Läs mer om parken, som är en del av Utveckling Nordost-projektet, här.
.
Här är några bilder från boksläppet och firandet runt det hela. Läs mer om boken här.
Boken finns att köpa på Konstepidemins kontor under kontorstid mån–fredag 8.00–17.00. Du kan också beställa den om du mailar in din adress och kontaktuppgifter. Boken kostar 300 kronor. Om du beställer den via Konstepidemins hemsida tillkommer frakt.
.
Galleri Konstepidemin
OBS! 4–6 jan 2014
öppet kl 12–17
Eva Dahlin ställer ut ett konstnärligt utvecklingsarbete vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Arbetet är ett teckningsprojekt på Naturhistoriska Museet i Göteborg. Teckningarna är samlade i en publikation med namnet, QUID OCULIS INHAIS (gapa med ögonen). Till arbetet visas även en vidhängande film, QUID SPECTATIS – VAD GLOR DU PÅ? (10 min), av filmregissören Christina Olofson.
Teckningarna är platsspecifika för galleri konstepidemin.
Karin Östberg, separatutställning. Små Pluppar och Bollar i krackelerade glasyrer.
11 januari - 29 januari 2014
Kaolin, Hornsgatan 50 Stockholm
.
Välkomna till årets första vernissagelördag 11 januari kl. 12-16. Galleri Konstepidemin visar en utställning av Tonje Ramstad och restaurang Blå Huset har öppet under hela vernissagelördagen.
Du har också möjlighet att köpa boken om Konstepidemin. Under vernissagelördagen finns den att köpa i galleriet och kostar 300 kronor.
.
Sune Nordgren är Sveriges kanske mest namnkunnige konstentreprenör med en rad uppmärksammade projekt bakom sig, senast Kivik Art Center. Här i Göteborg ansvarade han för den konstnärliga profilen i nya Posthotellet, en unik satsning på konst i offentlig miljö. Konst på hotell är också ett av Sune Nordgrens viktigaste uppdrag för närvarande och på vänträffen kommer han att berätta om sina erfarenheter av att arbeta i denna speciella miljö. Vänträffen äger rum den 27 januari. Där medverkar också Pia König från Konstepidemin som stod för merparten av de konstnärliga objekten i Posthotellet. Läs mer om Konstepidemins Vänner.
.
Multimedia. Nykomponerad musik. Dans. Dramatik och komik. Allt ryms i Big Winds nya barnföreställning Arrietty-Lånaren. Fullsatt salong på lördagens premiär. Spelas några dagar på Konstepidemin i Göteborg och därefter ut på turné! Närmast i tid ligger, Ale, Öckerö, Lerum och Kalmar…
Spelas i Hus 8, Konstepidemin, Göteborg.
On 29.1, kl 9.30
To 30.1 kl 9.30
.
Art Hood ställs ut på biograf Draken 24 jan–3 feb som en del av Göteborg International Film Festival 2014.
ART HOOD är en skulpturvideoinstallation av Tomas Ferm och Ann-Charlotte Rugfelt. En person i taget kan dra skulpturen över huvudet och ta del av ett videoverk som spelas upp inne i skulpturens ovandel.
I Art Hood visas ett videoverk av en konstnär som blivit inbjuden att delta i projektet genom att fritt relatera till Art Hood eller dess inspirationskälla; Brancusis skulptur Newborn (1915).
.
Ett lyckat exempel på Nordgrens/Stordalens samarbete är förvandlingen av det gamla posthuset vid Drottningtorget i Göteborg till Clarion Post Hotel, där konsten numera spelar en betydande roll. Pia König, med arbetsplats på Konstepidemin, är en av de namnkunniga konstnärer som i allra högsta grad medverkat till Konsthotellets omvittnade status. Tillsammans med 18 medarbetare, flera med verksamhet på Konstepidemin, har Pia gjutit 600 mindre skulpturer – eller föremål som hon själv kallar dem – som placerats i gästrum och på andra platser i hotellet. Ett stort jobb, som enligt Pia hade varit svårt att genomföra om hon inte haft tillgång till lokaler och praktisk hjälp på Konstepidemin.
Tillströmningen till Vännernas arrangemangökar för varje gång. En spännande fortsättning under våren följer.
Tomas Rubin
.